TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Kim jest?
Ocenia i przechowuje żywność, sporządza potrawy i napoje, organizuje produkcję gastronomiczną, planuje i realizuje usługi gastronomiczne.
Jakie uzyskasz kwalifikacje trakcie nauki w szkole?
K1 – HGT.02.Przygotowywanie i wydawanie dań
K2 – HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Jaką zdobędziesz wiedzę i umiejętności?
Będziesz potrafił:
- Sporządzać potrawy i napoje
- Przechowywać żywność
- Organizować żywienie i usługi gastronomiczne
- Planować i oceniać żywność
- Organizować produkcję wykonywać usługi gastronomiczne
Gdzie do pracy?
Pracę znajdziesz w placówkach żywienia zbiorowego: barach, restauracjach,
stołówkach, klubach, pizzeriach, itp. Możesz prowadzić własną działalność cateringową.
O czym powinieneś jeszcze wiedzieć?
W cyklu pięcioletniego kształcenia zawodowego realizowane są przedmioty zawodowe:
- Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
- Wyposażenie i zasady bhp w gastronomii
- Zasady żywienia
- Obsługa konsumenta
- Język obcy – zawodowy
- Pracownia gastronomiczna
- Pracownia planowania żywienia
i usług gastronomicznych - Pracownia obsługi konsumenta
- Warsztaty carvingu
- Warsztaty balistyczne
Praktyka zawodowa:
Klasa II– 4 tygodnie
Klasa III -4 tygodnie
Przedmioty rozszerzone w cyklu kształcenia:
Język angielski
Geografia
