Kurs cukiernik

 

Zajęcia odbywają się na terenie szkoły oraz profesjonalnej kuchni. Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowanych Mistrzów Cukiernictwa. Zawiera multimedialną projekcję teoretyczną oraz praktyczne zdobywanie doświadczenia i poszerzanie wiedzy. Nasi uczniowie otrzymują na zajęciach skrypt materiałów szkoleniowych z całym zakresem wiedzy jaka przekazywana jest na kursie. Kurs cukierniczy pozwoli zdobyć podstawy do rozwoju, uzupełnienia wiedzy i doskonalenia już posiadanych umiejętności w zakresie przygotowania deserów, wyrobów cukierniczych i wszelkiego typu wypieków. Program warsztatów cukierniczych dedykowany jest dla wszystkich fanów czekolady, babeczek, ciast i wszelakich słodkości. Kurs skierowany jest dla osób zainteresowanych rozwojem umiejętności oraz dla osób chcących od podstaw zagłębić sztukę cukiernictwa. Nie musisz być profesjonalistą, ale powinieneś być fanem łakoci.

Po ukończeniu kursu uczniowie otrzymują certyfikaty potwierdzające udział w kursie dla cukierników.

Po ukończeniu kursu cukierniczego uczestnik będzie m.in.:

  • znał przyrządy potrzebne do przygotowywania i dekorowania wyrobów cukierniczych;

  • potrafił sporządzać różnego rodzaju ciasta i wyroby cukiernicze;

  • potrafił sporządzać masy, kremy i inne półprodukty cukiernicze,

  • znał podstawy dekorowania gotowych produktów cukierniczych.

Program kursu:

– Omówienie środków spożywczych oraz spulchniających i ich zastosowanie

– Podstawowy sprzęt w cukierni i jego zastosowanie

– Ciasta kruche i biszkoptowe

– Tarta na słono i słodko

– Dekoracje w karmelu i czekoladzie

– Czekoladki i praliny

– Torty i ich podział oraz sposoby dekoracji

– Podstawowe masy i kremy

– Lukier plastyczny, sposoby barwienia

– Eleganckie dekoracje z lukru plastycznego

– Ciasteczka bankietowe i finger food

– Ciasta na zimno

– Klasyczne desery i ich nowoczesne dekoracje