Kurs kuchnia molekularna

Kurs z kuchni molekularnej to propozycja dla osób, poszukujących nowych wyzwań i ciekawych smaków. Podczas zajęć uczniowie będą mogli zobaczyć jak dzięki nauce i technologii możliwe stało się bowiem zmienianie konsystencji potraw, mieszanie pomiędzy nimi smaków oraz serwowanie ich w zaskakujących formach. Jest to forma przyrządzania i prezentacji potraw, która zagościła w wielu renomowanych restauracjach. Uczniowie będą mogli skosztować i wypróbować takie kulinarne wynalazki jak sferyczne ravioli, molekularne lizaki oraz techniki : żelowania, gotowania w niskiej temperaturze, wykorzystania syfonów i azotu w kuchni, tworzenia pianki i różnych rodzajów kawioru.

Zdobyte wiadomości i umiejętności będą dla uczniów inspiracją do rozwoju zawodnego i podnoszenia swoich kwalifikacji. Każdy z uczestników otrzyma certyfikat .


Program kursu obejmuje:

– podstawową wiedzę o kuchni molekularnej i produktach
– podstawowe techniki stosowane kuchni molekularnej
– technika z wykorzystaniem środków żelujących
– technika z użyciem ciekłego azotu oraz suchego lodu
– technika z użyciem vacum
– technika obróbki w niskich temperaturach
– technika poddymiania