Zajęcia odbywają się na terenie szkoły oraz profesjonalnej pracowni baristycznej. Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowanych Mistrzów. Zawiera multimedialną projekcję teoretyczną oraz praktyczne zdobywanie doświadczenia i poszerzanie wiedzy. Nasi uczniowie otrzymują na zajęciach skrypt materiałów szkoleniowych z całym zakresem wiedzy jaka przekazywana jest na kursie.
Głównym celem kursu było wyposażenie uczniów w wiedzę i umiejętności związane z profesjonalnym przyrządzania różnych rodzajów kaw. Podczas szkolenia młodzież nauczyła się przygotowywania klasycznego włoskiego espresso, cappuccino, cafe latte i cafe latte macchiato. Ponadto uczniowie poznali podstawy latte art (art cafe), polegające na wykonywaniu efektownych wzorów na powierzchni kawy lanych z ręki, rysowanych szpikulcem lub malowanych czekoladą.. Każdy uczestnik na zakończenie otrzymał odpowiednie zaświadczenie.
Po ukończeniu kursu balistycznego uczestnik będzie m.in.:
znał sprzęt potrzebny do sparzenia dobrej kawy
znał przyrządy potrzebne do przygotowywania dekoracji na kawie
potrafił zaparzyć różnego rodzaju kawy
potrafi wykonać wzorek na kawie
Wielu ludzi na całym świecie nie wyobraża sobie poranka bez wypicia filiżanki kawy. Ten niezwykły czarny napar pomaga nam w pokonaniu senności i zmęczenia, dodaje energii oraz chęci do działania. Ziarna kawowca przyspieszają przemianę materii, pobudzają krążenie, zwiększają koncentrację uwagi i zdolność zapamiętywania. Profesjonalne przygotowanie kawy jest cenną umiejętnością w zawodach związanych z gastronomią. Dlatego też zorganizowaliśmy dla naszych uczniów taki kurs balistyczny.
Uczestnicy tego szkolenia mogli się przekonać, iż kawa odpowiednio wyselekcjonowana, przygotowana i podana może być z jednej strony źródłem niepowtarzalnych wrażeń smakowych i estetycznych, z drugiej zaś strony – dumy z umiejętności zawodowych naszych uczniów
(Odwiedzin: 633 ,Dzisiaj : 1 )