Zajęcia odbywają się na terenie szkoły oraz profesjonalnej pracowni baristycznej. Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowanych Mistrzów. Zawiera multimedialną projekcję teoretyczną oraz praktyczne zdobywanie doświadczenia i poszerzanie wiedzy. Nasi uczniowie otrzymują na zajęciach skrypt materiałów szkoleniowych z całym zakresem wiedzy jaka przekazywana jest na kursie.
Głównym celem kursu było wyposażenie uczniów w wiedzę i umiejętności związane z profesjonalnym przyrządzania różnych rodzajów kaw. Podczas szkolenia młodzież nauczyła się przygotowywania klasycznego włoskiego espresso, cappuccino, cafe latte i cafe latte macchiato. Ponadto uczniowie poznali podstawy latte art (art cafe), polegające na wykonywaniu efektownych wzorów na powierzchni kawy lanych z ręki, rysowanych szpikulcem lub malowanych czekoladą.. Każdy uczestnik na zakończenie otrzymał odpowiednie zaświadczenie.
Po ukończeniu kursu balistycznego uczestnik będzie m.in.:
-
znał sprzęt potrzebny do sparzenia dobrej kawy
-
znał przyrządy potrzebne do przygotowywania dekoracji na kawie
-
potrafił zaparzyć różnego rodzaju kawy
-
potrafi wykonać wzorek na kawie
Wielu ludzi na całym świecie nie wyobraża sobie poranka bez wypicia filiżanki kawy. Ten niezwykły czarny napar pomaga nam w pokonaniu senności i zmęczenia, dodaje energii oraz chęci do działania. Ziarna kawowca przyspieszają przemianę materii, pobudzają krążenie, zwiększają koncentrację uwagi i zdolność zapamiętywania. Profesjonalne przygotowanie kawy jest cenną umiejętnością w zawodach związanych z gastronomią. Dlatego też zorganizowaliśmy dla naszych uczniów taki kurs balistyczny.
Uczestnicy tego szkolenia mogli się przekonać, iż kawa odpowiednio wyselekcjonowana, przygotowana i podana może być z jednej strony źródłem niepowtarzalnych wrażeń smakowych i estetycznych, z drugiej zaś strony – dumy z umiejętności zawodowych naszych uczniów
(Odwiedzin: 559 ,Dzisiaj : 1 )