TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

Kim jest?

Ocenia i przechowuje żywność, sporządza potrawy i napoje, organizuje produkcję gastronomiczną, planuje i realizuje usługi gastronomiczne.

Jakie uzyskasz kwalifikacje trakcie nauki w szkole? 

      K1 – HGT.02.Przygotowywanie i wydawanie dań

      K2 – HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

 Jaką zdobędziesz wiedzę i umiejętności?

Będziesz potrafił:

  • Sporządzać potrawy i napoje
  • Przechowywać żywność
  • Organizować żywienie i usługi gastronomiczne
  • Planować i oceniać żywność
  • Organizować produkcję wykonywać usługi gastronomiczne

Gdzie do pracy?

Pracę znajdziesz w placówkach żywienia zbiorowego: barach, restauracjach,

stołówkach, klubach, pizzeriach, itp. Możesz prowadzić własną działalność cateringową.

O czym powinieneś jeszcze wiedzieć?

W cyklu pięcioletniego kształcenia zawodowego realizowane są przedmioty zawodowe:

  1. Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
  2. Wyposażenie i zasady bhp w gastronomii
  3. Zasady żywienia
  4. Obsługa konsumenta
  5. Język obcy – zawodowy
  6. Pracownia gastronomiczna
  7. Pracownia planowania żywienia
    i usług gastronomicznych
  8. Pracownia obsługi konsumenta
  9. Warsztaty carvingu
  10. Warsztaty balistyczne

 

Praktyka zawodowa:

Klasa  II– 4 tygodnie

Klasa III -4 tygodnie

 

Przedmioty rozszerzone w cyklu kształcenia:

Język angielski

Geografia

 

(Odwiedzin: 628 ,Dzisiaj : 1 )