Celem szkoleń jest przekazanie osobom biorącym w nich udział podstaw technicznych sztuki barmańskiej, a także przygotowanie jego uczestników do samodzielnej, profesjonalnej pracy w barze typu ”American Drinks”. Głównym zadaniem szkoleń jest udostepnienie wiedzy pracownikom barów tak, aby uczynić ich profesjolnalnymi barmanami, jak również przekazać wiedzę młodzieży, aby w przyszłości ułatwić im start w pracy na stanowisku barmana. Szkolenia organizowane sa w sposób umożliwiający przyswojenie wiedzy i umiejętności głównie praktycznych, z minimalnym uwzględnieniem teorii.
Szkolenie prowadzi Mistrz Polski Barmanów . Szkolenia przeznaczone są dla osób pełnoletnich, zarówno absolwentów czy uczniów szkół gastronomicznych i hotelarskich, dla osób pracujących na stanowisku barmana, które chcą podnieść swoje kwalifikacje, jak również wszystkich chętnych zainteresowanych nabyciem wiedzy i umiejętności z zakresu sztuki barmańskiej. Jednak oprócz chęci udziału i zgłoszenia niezbędna jest obecność i aktywny udział słuchaczy w zajęciach.
Szkolenia prowadzone są z wykorzystaniem oryginalnego sprzętu barowego oraz technik światowych. Podczas kursu prowadzący dysponuje także prezentacjami multimedialnymi z pokazów barmańskich.
Kursanci po zakończonym szkoleniu otrzymują Certyfikat.
Szkolenia „Barman-Blender” zapewnią i pomogą:
-
zapoznać uczestników z czynnościami występującymi w zawodzie barmana i tajnikami sztuki prowadzenia baru;
-
opanować przez uczestników umiejętności i sprawności zawodowe oraz wyrobić prawidłowe nawyki i właściwy styl w pracy barmana;
-
wyrobić w uczestnikach pożądane w zawodzie barmana cechy, charakter oraz zamiłowanie do zawodu, a w szczególności:
-
zapoznać uczestników z zawodem i innymi specjalistycznymi zagadnieniami związanymi z całokształtem pracy barmana i działalnością baru;
-
opanować niezbędne wiadomości z zakresu właściwej organizacji pracy, kultury i sprawnej obsługi gościa w barze;
-
przyswoić nawyki kulturalnego zachowania się wobec gościa, jak również wobec współpracowników;
-
przekazać uczestnikom sumę wiedzy teoretycznej i praktycznej z zakresu mixologii;
-
przyswoić profesjonalną technikę sporządzania wszelkich mieszanych napojów alkoholowych i bezalkoholowych na poziomie światowym, według standardowych, międzynarodowych regulaminów i formuł, z uwzględnieniem najnowszych wzorów opartych na dostępnych składnikach;
-
niezbędne akcesoria barowe potrzebne do nauki ewolucji za barem, w tym m.in.: plastikowe butelki, kubki czy shakery;
-
emisję filmów instruktażowych o tematyce Flair;
-
pokazy multimedialne z codziennej pracy barmanów w stylu Flair, a także konkursów Flair;
-
ukształtować w uczestnikach szkolenia umiejetność oddziaływania na otoczenie, właściwą kulturę picia alkoholu i dobre obyczaje z tym związane oraz sposoby czy formy zjednywania gości baru.
PROGRAM SZKOLENIA
-
Wprowadzenie do zawodu barmana;
-
Sylwetka barmana;
-
Bar – historia powstania;
-
Sztuka prowadzenia baru;
-
Poznanie sprzętu barowego, narzędzi oraz akcesoriów barowych;
-
Zarys technologii i towaroznawstwa napojów alkoholowych i bezalkoholowych;
-
Produkcja, podział i charakterystyka wódek czystych;
-
Kontinuum – wódki gatunkowe;
-
Poznawanie win gronowych i piwa – zarys;
-
Normy spożywania napojów alkoholowych;
-
Poznanie technik mieszania i nauka mieszania;
-
Ćwiczenia praktyczne (z wykorzystaniem mnogiej ilości alkoholi) technik miksowania napojów alkoholowych i bezalkoholowych;
-
Historia i charakterystyka stylu wolnego, czyli alternatywnej sztuki barmańskiej;
-
Miksowanie w stylu wolnym;
-
Egzamin teoretyczny (test) i praktyczny.
(Odwiedzin: 539 ,Dzisiaj : 2 )