edf

KONKURS „MISTRZ SZKOLNEJ PATENI”

Posted on Posted in Bez kategorii

W dniu 19 marca 2019 r.  uczniowie  klasy III Technikum żywienia i usług gastronomicznych Zespołu Szkół Zawodowych im. Sandora Petőfi, Piotr Markowski i Dawid Sokołowski wzięli udział  w XXIV edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego o Tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”. Konkurs  odbył się w Zespole  Szkół nr 2 im. Władysława Jagiełły w Mrągowie. W zmaganiach kulinarnych brali udziali  uczniowie z 11 szkół zawodowych z  województwa warmińsko – mazurskiego i 1 szkoły z obwodu KalingradzkiegoDwuosobowe zespoły szkolne miały za zadanie przygotować 5 porcji dania zasadniczego zgodnie z tematem przewodnim   konkursu: Piąta ćwiartka na talerzu – przez żołądek do serca” w czasie 120 minut. Nasi uczniowie przygotowali „ Mazurski pipek z puree z brukwi w towarzystwie skorzonery i sosu winnego” za który otrzymali wyróżnienie. Zmagania kulinarne oceniało jury techniczne i degustacyjne składające się ze znanych szefów kuchni min. Dariusza  Strucińskiego Szefa Kuchni Hotelu Anders**** w Starych Jabłonkach, Tomasza  Milewskiego Szefa kuchni Hotelu Mikołajki ***** ,  Mariusza  Gachewicza Szefa kuchni Hotelu Zamek Gniew **** , Ireneusza Koniuszko  Szefa kuchni Zamek  Ryn****, Andrzeja Bałdygę Dyrektora Natura Mazur Resort & Spa Warchały oraz Marcina Zakrzewskiego z Pałacu Mortęgi Hotelu & SPA.  Potrawa została doceniona przez jurorów    w tym prestiżowym konkursie kulinarnym. Było smacznie i kolorowo.

(Odwiedzin: 19 ,Dzisiaj : 1 )